Presentaties en lezingen

Religie, levensbeschouwing, spiritualiteit en godsdienst

In overleg geef ik presentaties en lezingen over religie, levensbeschouwing, spiritualiteit en godsdienst vanuit twee verschillende benaderingswijzen: spiritueel en sociaal-maatschappelijk. Desgewenst kan dit in één presentatie berhandeld worden.

Ik benader religie, levensbeschouwing, spiritualiteit en godsdienst als een levenswijze, een levensweg; het bewandelen van het pad tussen geboren worden en sterven, tussen leven en dood zoals in het Jodendom, Christendom, Boeddhisme en Taoïsme beschreven is.

Hiernaast kunnen Siddharta Gautama, Boeddha, en Jezus van Nazareth, Christus, ook als sociaal revolutionaire wegbereiders voorgesteld worden. Boeddha bood zijn leerlingen in die tijd een mogelijkheid om zich aan het door Hindoe-priesters opgelegde kastenstelsel te onttrekken. Ook Jezus bood verlichting binnen de door Joodse Hogepriesters bepaalde maatschappij.

Natuur en ecologie

Als natuurliefhebber en lid van verschillende natuurverenigingen ben ik gevraagd door het Nivon en IVN presentaties te geven over natuur en ecologie, ik heb dit gedaan vanuit het gedachtegoed van Hans Achterhuis en Ton Lemaire. In overleg geef ik ook lezingen hierover.

* In mijn leven heb ik vele kerken, synagoges, moskeeën en tempels bezocht en door mijn reizen naar Turkije, Israël, India, Indonesië, China en Rusland kennis gemaakt met het Jodendom, Christendom, Islam en Hindoeïsme, Boeddhisme en Taoïsme.

%d bloggers liken dit: